Potravinovému právu se v naší kanceláři s nadšením věnuje česko-slovenský tým právníků s bohatými zkušenostmi v oboru. Pracujeme pro lokální i mezinárodní společnosti, od zavedených výrobců, distributorů a retailerů po začínající startupy a e-shopy na poli superfoods a nových potravin obecně. Máme dlouholeté zkušenosti ze správních řízení před Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí či se soudními spory.
Potravinové právo je přísně regulovanou oblastí, která chrání konzumenty jak v oblasti kvality, hygieny a bezpečnosti potravin, tak v oblasti informací a tvrzení o potravinách. Potravinové právo je silně regulováno Evropskou unií, podrobná úprava dílčích oblastí nicméně zůstala v právu lokálním, a proto provozovatelé potravinářských podniků nemají vždy jednoduchou situaci.
Tato oblast čelí v posledních letech mnoha dynamickým změnám a trendům, jako jsou například prodej potravin online, obliba funkčních potravin, superfoods a nových potravin dovážených z různých částí světa obecně či obohacování potravin látkami jako například CBD. V rámci ekologických trendů se pak často setkáváme s otázkami spojenými s uváděním veganských výrobků na trh, vývojem umělého masa, s bezobalovým prodejem potravin a tlakem na lokální původ potravin. V rámci neustále se zvyšujících standardů ochrany spotřebitele pak provozovatelé potravinářských podniků svazuje jak přísná regulace výživových a zdravotních tvrzení, tak například zákaz dvojí kvality. Dá se očekávat, že regulace v potravinářství nebude ubývat, spíše naopak.
Potraviny se dotýkají toho nejzákladnějšího, totiž lidského zdraví. Proto s nimi nerozlučně souvisí velké riziko, a nejen to je důvodem, proč je třeba dodržovat všechny předpisy a dbát na soulad nabízených potravin se zákonem.
Věnujeme se zejména těmto oblastem:
Všem těmto tématům se věnujeme v rámci odborných publikací, přednášek a také na našem blogu v sekci Life Sciences: https://www.havelpartners.blog/life-sciences/